İşte PKK tarihi ve bir bir eylemleri

Türkiye'nin en kanlı terör örgütü PKK 1974 yılında bebek katili Abdullah Öcalan tarafından kuruldu

İşte PKK tarihi ve bir bir eylemleri
Bu içerik 1883 kez okundu.

PKK ne zaman kuruldu? Türkiye'nin en kanlı terör örgütü PKK 1974 yılında bebek katili Abdullah Öcalan tarafından kuruldu. 41 yıl önce Abdullah Öcalan tarafından kurulan terör örgütü PKK yaptığı kanlı eylemlerde 30 binden fazla insanımızı öldürdü. PKK lideri Abdullah Öcalan 1999 yılında tutuklanarak İmralı adasında cezasını çekmeye başladı. 

PKK nedir? Türkiye'nin 30 yıldır başına dert olan terör örgütü PKK son günlerde eylemlerini artırmaya başladı. 2 polisimizi evinde şehit eden PKK'ya bugün operasyon düzenlendi. 1974 yılında bebek katili Öcalan tarafından kurulan PKK 30 bine yakın insanımızı katletmiştir. Kanlı terör örgütü PKK 2015 yılında silahı bırakarak siyaset ile yoluna devam edeceğini açıklasa da silahtan vazgeçmemiş ve çözüm sürecini sonlandırmıştır. 

PKK nedir? Türkiye'de binlerce insanımızı katleden kanlı terör örgütü PKK son günlerde eylemlerini artırarak çözüm sürecine kurşun sıkmıştır. Kürdistan İşçi Partisi (Kürtçe: Partiya Karkerên Kurdistanê / پارت ی کار که‌رێن ی کوردستان , Arapça: حزب العمال الكردستاني) veya Kürtçe isminin kısaltmasıyla PKK, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede bir devlet kurmayı amaçlayan[13] ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için[14] güvenlik güçleri, köy korucuları ve sivillere karşı eylem yapan yasadışı silahlı örgüt. KADEK (Kürtçe: Kongreya Azadî û Demokrasiya Kurdistanê, Türkçe: Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi) ve Kongra-Gel (Halk Kongresi) isimlerini de kullanmıştır.PKK, 7. Parti Kongresi'nde bağımsız bir Kürdistan fikrinden vazgeçtiğini açıklamıştır.

 

1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, Marksizm-Leninizm üzerine kuruludur. PKK'nın başlangıçtaki amacı; Kürdistan diye tanımlanan, Kürtlerin de yaşadığı, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısındaki bölgede, bağımsız sosyalist bir Kürt devleti kurmaktı.

 

Bazı politikacı ve yazarlara göre, PKK, terör eylemleri için bazı Marksist-Leninist örgütler ile işbirliği yapmıştır. Bununla birlikte PKK'nın bazı ülkelerden maddi, manevi ve politik destek gördüğü öne sürülmektedir. Eylemlerinin finansmanının büyük bir kısmı yurt dışından sağlanmaktadır.

 

PKK; Avrupa Birliği[29], ABD, Birleşmiş Milletler ve NATO[31] ve bölgedeki Türkiye, Suriye, Irak, İran gibi birçok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiştir. Ayrıca; ABD'nin uyuşturucu kaçakçıları listesinde yer almaktadır. T.C. Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınladığı "Türkiye'de hâlen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri" listesinde "PKK/KONGRA-GEL (Kürdistan Halk Kongresi-KHK)" adıyla yer almıştır.
 

PKK'nın oluşumunu tetikleyen faktörler

Kurtuluş Savaşı sırasında Kürtlerin büyük bölümü İslam birliği adına Türklerin yanında savaşa girmeyi seçmişlerdir. Milli Mücadele sırasında doğuda kendi direniş birliklerini kurarak Fransızlara karşı direnerek kendi topraklarını kendileri kurtarmışlardır. Mustafa Kemal Paşa, yaptığı Eskişehir-İzmit konuşmalarında[37] Kürt illerinde özerklik ortaya çıkacağından söz etmiş fakat cumhuriyet kurulduktan sonra halifeliğin kaldırılması üzerine çıkan Şeyh Said İsyanı üzerine bu fikirlerinden vazgeçmiştir. Bu isyanın hemen sonrasında çıkarılan Takrir-i Sükun ile kurulan İstiklal Mahkemeleri ile pek çok kişi vatan hainliği suçundan idam ile cezalandırıldı.

 

Şeyh Said İsyanı sonrası çıkarılan Şark Islahat Planı çerçevesinde Kürt illerinde olağanüstü hal ilan edildi. Halka açık yerlerde Türkçe dışında bir dil konuşulması yasaklandı (Madde 13). Konuşanlara para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Türkçe olmayan köy,ilçe ve il isimleri Türkçeleştirildi. Kürtlerin aslında Orta Asya'dan göç etmiş bir Türk boyu olduğuna dair propagandalar geliştirildi.

 

Kurtuluş Savaşı dönemindeki Kürt milli isyanlarının ilki olarak Koçgiri İsyanı'nı gösterebiliriz. Bunun ardından Ağrı Dağı İsyanları ve Dersim İsyanı akla ilk gelen isyanlardır. Bu isyanlarda isyancılarla savaşıp silahlı olanlar cezalandırılmak yerine halka toplu bir saldırı yapılarak binlerce sivilin ölümüne neden olunmuştur.[40] Öldürülen sivillerin yanı sıra bölgedeki halk da zorunlu göçlere tabii tutulmuştur. Bölgede tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlar göç ettirildikleri yerlerde evsiz ve işsiz kalmışlar bunun sonucunda da bugün büyükşehirlerde yer alan Kürt gettolarını meydana getirmişlerdir.

 

1980 darbesiyle Türkiye'de tüm hak arayışlarıyla beraber Kürtler de büyük zarar görmüştür. Bunlardan dünyaca ünlü olanı Diyarbakır Cezaevi'dir. Bu ceza evindeki işkence ve kötü muamelelere tabii tutulan tutukluların büyük çoğunluğu PKK'ya katılmış ve onun ana omurgasını oluşturmuştur.[41] 1984 yılında bu cezaevinden tahliyelerin başlamasıyla beraber PKK hızla güç kazanmaya başlamıştır.

 

PKK'nın bu hızlı yükselişiyle devlet buna karşı NATO üyesi ülkelerde kurulan ve maaşının ABD tarafından ödendiği[kaynak belirtilmeli] Uğur Mumcu tarafından ortaya çıkarılan Özel Harp Dairesi kontrolünde gizli bir teşkilatlanma oluşturarak JİTEM'i kurdu. Hedef PKK'yı ve ona giden desteği ortadan kaldırmaktı. Bu doğrultuda JİTEM adına çalışan askerler ve bu askerler tarafından görevlendirilen siviller bölgede birçok faili meçhule ve işkencelere karıştı, insanlar köylerinden göç ettirildi.[42][43][44] JİTEM PKK ile mücadelede birçok yol kullandı. JİTEM tarafından yapılan pek çok eylemde olay yerine bırakılan PKK, ERNK, HRK bildirileri ile olay PKK tarafından yapılmış gibi gösterildi.

 

 

 

Vatandanhaber.com

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nallıhan'da Arı Kovanı Desteği
Nallıhan'da Arı Kovanı Desteği
SÜRPRİZ HEDİYELERİ 23 NİSAN'DA ALDILAR
SÜRPRİZ HEDİYELERİ 23 NİSAN'DA ALDILAR